Fedor Reynaert (1887-1930)

Fedor Auguste Pierre Dupont wordt te Ronse geboren op 5.7.1887 als natuurlijk kind van Florida Dupont, 18 jaar oud. Door het huwelijk op 1.10.1889 van zijn moeder met Hector Reynaert wordt haar zoon gewettigd en krijgt hij de familienaam Reynaert. Fedor is blind maar legt zich toe op het pianospelen. Hij volgt de muzikale opleiding in het Koninklijk instituut voor blinden te St Lamberts-Woluwe. Te Poperinge huwt hij op 8.5.1920 met Georgina Maria Berat uit Lille (Fr) en hebben ze 3 dochters : Christiane Marie, Florida Renée en Genenvieve Marie Georgine, geboren te Ronse en er overleden op 6 sep 1923.  Tot juli 1925 is zijn adres te Ronse, Athstraat maar verhuist dan naar De Panne, Brouwerstraat 6.

Hij begint reeds op jonge leeftijd muziek te componeren. Tijdens een feest in 1912 van het Willems-fonds te Gent staat zijn muziek op het programma.

 

Bij het 25 jarig huwelijksjubileum in 1925 van koning Albert I en koningin Elisabeth componeert hij een muzikaal eerbetoon “Souvenir de La Panne”. Hier te beluisteren : https://youtu.be/p2Bm91LWBJs .De koning en koning verbleven tijdens de eerste wereldoorlog in De Panne. Fedor geeft op het einde van zijn leven zijn werken zelf uit. De partituren zijn bij hem zelf te bekomen. Verscheidene van zijn werken draagt hij op aan leerlingen en vrienden, zoals aan Norbert Sonck, Jeanne Dogimont, Cora Goumet, Edmond Deloz en Jean Behaeghe.

 

  Foto rechts : De Panne, Brouwerstraat 6 waar hij woonde.

Hij overlijdt in 1930 te Houtem, deelgemeente van Veurne.

Aanvullende info

● Fedor Reynaert heeft een (half?) zus : Yvonne Sidonie Marie Clara Reynaert, geboren te Ronse, 16.4.1892.

● Luister naar 'Charmeuse': klik hier