Oud meubilair in de nieuwe kerk.(1901)

Op een foto van een oude postkaart staat het interieur van de (nieuwe) St Martinuskerk. Het geeft een rommelige indruk met stoelen die niet ordelijk gezet zijn en zelfs nog op elkaar staan.

Vooraan rechts zijn enkele heiligenbeelden. De glasramen zijn nog niet geplaatst en links zien we een biechtstoel. Niet de biechtstoel die nu nog in de kerk aanwezig is.

Wat vinden we hieromtrent terug in de archieven van de kerkfabriek?

-  In een verslag van de kerkfabriek(1) in nov. 1896 staat vermeld dat Rooms (leverancier van het nieuwe meubilair) 500fr geeft voor de eikenhouten biechtstoelen in de (oude) St Martinuskerk maar dat 3 van de 5 biechtstoelen in slechte staat zijn. Er staat tevens dat enkele andere meubilairen, altaren en communiebank verkocht zijn maar van de biechtstoelen staat geen verkoop bevestigd.

-  Rooms geeft in nov.1902 een rekening voor “ het plaatsen van arduine plinten onder de 4 biechtstoelen”. Een werk dat gebeurd is in aug.1901.

-  Op de “Algemene opgave der leveringen..” van Rooms in jan. 1903 staan 4 biechtstoelen voor de prijs van 5000fr. Tevens is er een onkostenitem voor “Verplaatsen enz van oude meubelen” 375fr. Nergens staat in deze opsomming een aankoop van stoelen.

Conclusie

- De stoelen van de oude St Martinuskerk werden herbruikt in de nieuwe kerk want in de aankooplijst staan nergens stoelen vermeld maar wel verplaatsingskosten voor meubilair.

- De biechtstoel(en) uit de oude St Martinuskerk werd(en) gebruikt tot in 1901. Pas toen werden nieuwe, de huidige biechtstoelen geplaatst.

- De foto van het interieur van de kerk moet genomen zijn voor aug 1901.

Deze foto onder is genomen vooraleer al het meubilair in de kerk stond.

Referentie’s

(1)    R.A.Gent, Par264