Union, voetbalploeg in de socialistische sportfederatie (1922-1936)

De socialistische vereniging ‘De Verbroedering’ had met zijn turn- en atletiekgroep reeds geruime tijd deelgenomen aan wedstrijden maar hadden nog geen eigen terrein. Op 2 juli 1922 heeft echter de plechtige inhuldiging plaats van hun sportterreinen op de Doornikse steenweg. Bewegen was structureel verbonden met het socialistische, opvoedkundige gedachtengoed en zeker zo belangrijk als het politieke.(3) Die interesse voor de sport kwam vanuit de mensen, de partijleden zelf. Op het werk werd voortdurend gesproken over voetbalwedstrijden en koersen. Het is vanuit die behoefte van de arbeiders zelf om aan sport te doen na het werk dat de sportfederatie's ontstonden. In het begin, 1909, vond de partij dat niet direct het ideale tijdsverbruik van de arbeider.(4) Maar stilaan werd die noodzaak, die behoefte, het nut om aan sport te doen ook ingezien door de politieke bestuursleden.

2 juli 1922 : Naast de gebruikelijke turnoefeningenen en pyramidesopstellingen worden er die dag ook wedstrijden gelopen over (tegenwoordig) ongebruikelijke afstanden, zoals een loopwedstrijd over 700m. Twee weken nadat de sporterreinen zijn ingehuldigd, wordt er een oproep gedaan via het ledentijdschrift ‘De Verbroedering’ naar voetballers om ook voor deze sport een ploeg te maken en aan competitie te doen in de Socialistische arbeiderssportfederatie.

De eerste algemene vergadering voor de spelers had plaats op maandag 18 september 1922 om 18u30 in het lokaal van ‘De Verbroedering’. Op de dagorde stond het samenstellen van de ploegen, het kiezen van een kapitein en de uitrusting. Ook niet-voetballers, leden van de socialistische vereniging, waren hier welkom. Het moest vlug gaan want op 1 oktober was er de eerste wedstrijd voor de ‘beker van de syndikale kommissie’. De wedstrijd gaat door om 15u00 en haalt de voorpagina van hun krant.

Tijdens deze eerste wedstrijd tegen de ploeg van Doornik was Albert Baert de scheidsrechter met oa volgende Ronsische spelers : Vandeneede, Deman, Laurier, Vandenabeele (doelman),  Maurice Desmet, Verschelden, Bouton, Bovijn, D’Haene. De uitslag was 3-3. Op zondag 12 november 1922 staan zelfs 2 wedstrijden op de affiche voor de S.K. beker (Syndicale kommissie) : in de voormiddag om 10u30 Ronse – Ruien en in de namiddag om 14u00  Ronse- VDB Gent.

Klassement op 26 nov.1922

Om financieel rond te komen worden er geregeld liederen gezongen in café’s in naam van de Football-Club en wordt er geld rond gehaald bij de luisteraars.

In 1923 speelt de ploeg van Ronse, Union, reeds in Eerste afdeling van hun sportgroepering en wordt er voor de 6 beste ploegen uit deze groep een tornooi ingericht : Beker Emiel Moyson. Union mag als eerste spelen tegen Menen op 15 april. Op 22 april, één week later, is er een verplichte algemene vergadering  voor alle spelers. De halve finale is bereikt in dit tornooi en alle ‘rode maillots’ moeten binnen gebracht worden. Krijgen de spelers andere sportuitrusting?

Het seizoen 1923-1924 begint met een vriendenmatch tegen Ballon Rouge Mouscron en Union heeft enkele nieuwe spelers. De eerste ploeg bestaat uit : Debodinance, Pauwels, Torcque, Herman, Verschelden, Bastien, Valère Baert, De Poorter, Delcoigne en Ceunebroek. Ook gedurende dit seizoen doet Union mee aan de ‘Beker Bond Moyson’. Op 30 september 1923 wordt er een wedstrijd gespeeld tegen Leuze en de opbrengst van deze match is voor V.V.W. “aan wie onlangs een ongeluk voorviel op ons plein”. Abonnementskaarten tellen niet voor deze vrienschappelijke, benefietwedstrijd. De inkom is 1fr , plus taksen. De opkomst was zeer gering en het bestuur beklaagt zich over het feit dat “ ..op het sportplein der burgers zich het merendeel onzer partijgenoten bevonden” en waarschuwt dat indien dergelijke feiten zich nog voordoen “…ze op hun plichten te wijzen. Ge zijt dus verwittigd.” Partijgenoten worden bijna verplicht naar Union te komen supporteren. Tot in de krant worden de afvalligen aangesproken.

Tegen het einde van 1923 is de groep spelers zo groot geworden dat er een reserveploeg kan gemaakt worden, die op 25 november tegen Ruien Promotie speelt. Tijdens de algemene vergadering van jan. 1924 wordt de mogelijkheid besproken om internationale wedstrijden te spelen.

In 1924 wordt er gespeeld in 1° divisie tegen oa :

- 20 jan. : Union – VDB Gent

- 16 maa : Union – Voorwaarts Gent

- 23 maa : Union – Gentbrugge

- 13 apr : Union – Avenir Jette

- 20 apr : Union – Fraternité Brussel

- 27 apr : Union – Roode Zon Antwerpen ; laatste wedstrijd van het seizoen

Vanaf 20 april 1924 wordt de inkom voor de thuiswedstrijd op 1,65fr gebracht. Een verhoging omdat de verplaatsingsonkosten gestegen zijn. In de 1mei-stoet zullen de voetbalspelers in hun sportuitrusting meestappen. In het ‘voetballoze’ zomerseizoen spelen de voetballers kaatswedstrijden. Een interprovinciale wedstrijd tussen West- en Oost-Vlaanderen heeft plaats op de sportterreinen te Ronse op 27 juli 1924.

Seizoen 1924-1925 :

- 28 sept : Union – T.Meenen

- 5 okt : Gauron – Union Reserve

- 26 okt : R.V.Brugge – Ronse Reserve    en   VDB Gent – Union Ronse (1°div.)

- 11 nov : Union A Ronse – Union B Ronse

- 7 dec : Union – Vilvoorde F.C.

- 14 dec : Union – US Moescroen

- 18 jan  1925 : Union – Rood Sparta

- 15 feb : Union A – Union B

- 8 maa: Union – Eendracht Gent

- 26 apr : Union – FC Ath

Ter voordele van het Kiesfonds wil Union een voetbalwedstrijd inrichten voor veteranen op 23 november 1924 en doet via “De verbroedering” een oproep naar spelers. Ballen worden soms geschonken door cafébazen zoals oa Café Ernest (Marguerite Desclée, jan. 1925).

Met hetzelfde doel, geld binnenbrengen voor het Kiesfonds, wordt op 22 maart 1925 een wedstrijd ingericht tussen ploeg 1 en 2 van Union. De ‘Beker Soudan’ wordt ingericht met wedstrijden op 12 en 13 april 1925 (verkiezingsjaar) tussen de ploegen Tr.Sp.Leuze, Union 1 en Union 2 ;  op 30 aug. de halve finale tussen US Mouscron en Union. Union wint deze wedstrijd met 3-1 en komt in de finale op 6 sept. tegen Tr.Sp.Leuze. Union Ronse wint de finale met 8-0 en krijgt uit de handen van Ere-voorzitter Van Schamelhout de beker.

Het seizoen 1925-1926 begint met een algemene vergadering op 15 sept. De eerste wedstrijd van het seizoen is vriendschappelijk tegen U.Moescroen en Union wint daar op verplaatsing met 3-4. Dupré was doelman. De reserven speelden tegen Leuze en wonnen ook met 3-1. Bij de reserven is Deroeck kapitein en spelers : Schiettecatte, Van Strydonck,…..

- 20 sep : Union – US Moescroen   3-1

- 27 sep : PM Mechelen – Union

- 11 okt : Union Reserve – Tr Sp Leuze

- 18 okt : Union – RV Brugge    1-2    /   Union Reserve – Ingelmunster  1-3

- 25 okt : Union – Ath B  (Promotie)   / Meenen – Union (1°Div.)

- 11 nov : Union – J.Ath (Reserve)   2-1

- 15 nov : Oxford Hemixem – Union     3-1

- 22 nov : Union – U.Moescroen (Reserve)   3-1

- 29 nov : Vilvoorde – Union (afgelast door slechte weer)

- 13 dec : Union – Voorwaarts Gent     0-2     /   Gaurain – Union Reserve   1-1

- 20 dec : Brugge – Union

- 25 dec : Union  - Parijs  (Reserve)

- 27 dec : Union – Parijs  (1° ploeg)   /  Vilvoorde – Union (Vriendschapp.)

- 28 dec : Algemene vergadering met verkiezing van een nieuw bestuur.

Een supportersclub wordt opgericht en vergaderen de eerste maal op 12 okt 1925 in ‘De Verbroedering’. De plannen om een internationale wedstrijd te spelen zijn rond. Op kerstdag 1925 worden 2 Franse ploegen uit Parijs verwacht, een 1°ploeg en hun reserveploeg. Om deze personen te logeren wordt een oproep gedaan naar vrijwilligers. HELAAS, "door zekere omstandigheden zijn die wedstrijden naar later verschoven”.

Klassement op 29 nov 1925

Seizoen 1927-1928

De wedstrijd tussen West- en Oost-Vlaanderen eind december 1927 wordt tijdens de rust stop gezet omwille van de onbespeelbaarheid van het terrein.

- Eendracht Gent – Union   1-1

- 8 jan 1928 : Union – Eendracht Gent   3-2   /   Union – Moescroen (Reserve)   3-2

- 15 jan : Lys Lannoy – Union (Reserve)  2-8

- 22 jan :  Ath – Union      1-3   /   Meenen  - Union  (Reserve)   6-0

- 29 jan : Union – VDB Gent   4-1

- 5 feb : Union – Eendracht Meenen  /   J.Rijssel  - Union (Reserve)

- 19 feb : Union – Union Mouscron   0-0   / Lys Lannaoy –Union (Reserve)  5-0

- 26 feb : R.Eeklo – Union  1-2

- 4 maa : Union – Eendracht Wetteren  / Tr.Sp.Leuze – Union (Reserve)  2-4 . De reserven winnen hiermee de beker ‘ Travail et sport Leuze’.

- 11 maa : Union – J.Ryssel (Reserve)   2-2

- 17 maa : Lokeren – Union (De verplaatsing wordt geregeld in groep voor 18,40fr)  0-1  / Union – Roubaix (Reserve)  5-0

- 25 maa: Union – RS Ingelmunster   5-1   / Union – Flera (Reserve)   1-3

- 1 apr : Union – Voorwaarts Gent   3-0

- 8 apr :  Union  , bekerwedstrijden te Ath die Union wint.   “Het spel was pas tien minuten aan den gang of Vandenbossche E. kwetst zich…”(1)

- 22 apr : Union – Grace Berleur   2-0

- 15 mei : Union – Berleur   1-5

- 27 mei : Union – Vitesse Boom

Union zit in de finale van de beker van Belgie en moet de eerste wedstrijd in Brussel spelen : 17 juni tegen Berleur, 1-0 winst voor Union. Zo wordt de laatste wedstrijd voor deze beker te Wetteren gespeeld op 1 juli tegen Vitesse Boom. Tevens is Union 3 in dezelfde periode bezig met de ‘Beker van de wijkclub’. Er worden foto’s gemaakt van de ploeg en die zijn te koop voor 2fr. (Vermoedelijk is dat de foto hier onder afgebeeld.) Bij iedere thuiswedstrijd vertrekt de fanfare vanuit het ‘Feestpaleis’ richting sportplein en noemt zich “Orkest Union”

Union 1928. Ligg.R : Maurice Neyrinck; 2°rij midden : Roger Van Hoolandt; achterste rij 3°L : Rene Cornelis. (foto Pierre Van Wynen)

Op Pasen, 8 apr, wordt de internationale wedstrijd Belgie-Frankrijk gespeeld op de terreinen van Union te Ronse; inkom : 3fr. Neyrinck uit Union Ronse mag meespelen als rechts-achter. Belgie wint met 1-0.

Union behaalt dit seizoen de kampioenstitel en wint tevens ‘De Beker’ in het tornooi te Ath. Er zijn plannen om een chalet te bouwen naast het sportveld en de aanbestedingen zijn binnen gekomen : Arthur Vandenbossche 227 677,38fr en Gebroed.Denève 248 800,52fr. Arthur Vandenbossche krijgt de werken toegewezen. De trainingen herbeginnen terug op 31 juli, dinsdag en donderdag om 18u30.

Seizoen 1928-1929

Enkele goede reservespelers zullen naar de 1° ploeg overgaan : Nerinckx en Cornelis. Er is een nieuwe    supportersclub opgericht bij ‘Urbain Debo’, bestaande uit mannen van de 8°wijk en de Roode cité. Daarnaast is er ook de supportersclub ‘Buffels’ met stamcafé “Café Americain” en ‘Supportersclub 6°wijk’. Volgende spelers zitten in 1° ploeg : Cardon, Baert, Nerinckx, Rene Cornelis, Debodinance, Verpoort, Vandecatseye, Vanstrijdonck, Buserie, Schepens, Deman, Bauters, Dupré, Vandenbossche.

Reservespelers : Désiré Crose, Tardy,…

Voor iedere wedstrijd wordt er een pronostiek gehouden met prijzen, samen voor ong. 100fr.

- 2 sep : Union – SB Brussel  3-2

-16 sep : Union – FC Wetteren    4-1  / Union – Wetteren(Reserve)   2-2

- 23 sep : Voorwaarts – Union

- 30 sep : Green star – Union

- 7 okt : Eeklo – Union

- 14 okt : Union – Eendracht Gent

- 21 okt : Lokeren – Union    3-4

- 28 okt : Union – JS Ath        1-1    / Eendracht  - Union (Reserve)

- 11 nov : Union – RS Ingelmunster  (uitgesteld)  / Union – Eeklo (Reserve)

- 18 nov : Union – Union Mouscron  2-1   / Union – VDB Gent (Reserve)  4-3

- 25 nov : St Niklaas – Union

- 9 dec : Union – Voorwaarts Gent  4-1 / Union – Voorwaarts Gent (Reserve)  1-0

- 16 dec : Green Star – Union     0-5   / Union – Eendracht Gent (Reserve)    4-1

Na deze zege komt Union eerste te staan in het klassement.

- 23 dec : Union – RS Ingelmunster    4-0

- 7 jan 1929 : Union – Eeklo   1-0 

- 13 jan : Eendracht Gent – Union   1-0

De verplaatsing naar Gent kost 11,10fr.

- 20 jan : Union – Eendracht Lokeren      /  Union – Eendracht Gent (Reserve)

- 3 feb : Union (Reserve) – FC Eeklo  3-2

- 10 feb : Ingelmunster- Union   /  FC Eeklo – Union (Reserve)   4-2

- 17 feb : door slechte weer zijn de wedstrijden uitgesteld

- 3 maa :  Union – Eendracht Gent (Reserve)  3-0

- 10 maa : Wetteren – Union   /  Union – VDB Gent (Reserve)

- 24 maa: J.Ath – Union   2-1

- 7 apr : Mouscron – Union   1-1

Deze wedstrijd moet opnieuw gespeeld worden na besluit van het Nationaal Comité om reden van onbekwaamheid van de scheidsrechter.

- 11 apr : Ingelmunster – Union

- 16 jun : Union – Grace Berleur   1-2

Voor de Interprovinciale westrijden in het voorjaar 1929 worden de Unionspelers Cornelis, Nerinckx en Deman geselecteerd voor de Westvlaamse ploeg.  Een ander artikel in “De verbroedering” vermeldt  als geselecteerde spelers : Deman, Dupré en Vandenbossche. De eerste wedstrijd is te Jemappes tegen de selectie van Henegouwen.

In maart 1929 is de chalet op het sportplein, Doorniksesteenweg, klaar en vraagt men een “huisgezin, bestaande uit man en vrouw om dienst te doen in de winkel en in de café”. Een maand later gaat de chalet open.

Seizoen 1929-1930

De trainingen voor dit nieuwe seizoen beginnen op donderdag 1 aug. om 18u30. De spelers zijn : Bockstal, Verpoort, Schiettecatte, Dupré (doelman), Vanwingene, Schepens, Cornelis, Valère Baert, Neirinck, Vandecatseye, Vandenbossche, Baert, Deman.

Reservespelers : Fruytier, Clement, Derouck,…

Personen met een lidkaart van de supportersclubs mogen gratis binnen bij de thuiswedstrijden. Anderen moeten inkom betalen.

- 1 sep : Union – Roeselare   3-0

- 8 sep : Gent – Union   3-5

- 15 sep :  Union – NS Mechelen  1-0

- 22 sep : Voorwaarts Gent – Union     0-0    / Union – Voorwaarts Gent (Reserve)    2-4

- 29 sep : Union – Moescroen     3-1   /  Moescroen  - Union  (Reserve)   7-2

De pronostiek voor deze wedstrijd heeft als prijs : “5 wilde konijnen”

- 12 okt : Eendracht Gent – Union

Supporters kunnen de verplaatsing met autobus mee doen voor 13fr. Een nieuwe supportersgroep is opgericht “Jonge Krachten” en hebben  “Café du chemin de fer” als stamlokaal.

- 10 nov : Union – Eendracht Lokeren   4-0   / Union – Wetteren (Reserve)   3-6

- 17 nov : Union – Menen   0-0   /    Union -  VDB Gent (Reserve)   0-4

- 24 nov : Union – Roeselare     4-0   / Aalst – Union (Reserve)   2-2

- 1 dec : Union – NS Gent (Reserve)   1-4

- 8 dec : Ingelmunster – Union   3-4

- 15 dec : Green Star Gent- Union     0-2   /   Union – Green star Gent (Reserve)   3-0

- 29 dec : Union – NS Gent      4-2   / NS Gent – Union (Reserve)   3-2

- 5 jan 1930 : R St Doornik – Union :   0-2

- 8 jan 1930 : algemene vergadering

- 12 jan : Mechelen - Union

- 26 jan 1930 : Moescroen  - Union

De busreis kost 9fr voor de supporters.

- 9 feb : Union – Eendracht Gent   1-1

- 16 feb : Union – Red Star Doornik (Beker Jozef Dumont)   0-3 / Union- Eendracht Gent(Reserve)  12-0

- 23 feb : Union – Eendracht Wetteren  15-1

- 2 maa : Lokeren – Union    3-3   / Union – Lokeren (Reserve)   7-0

- 16 maa : Union – Meenen    1-1   /  VDB Gent -  Union (Reserve)   4-0

- 24 maa : Roeselare – Union    2-1   /   Union – Aalst (Reserve)   1-3

- 31 maa : Union – Ingelmunster  5-0

- 6 apr : benefietwedstrijd  Union – gemengde Gentse ploeg ten voordele van de “officiele scholen.” Lidkaarten tellen niet en iedereen moet betalen bij de inkom.  Utslag : 4-0

- 13 apr : Union – Green Star       2-1   / Gent – Union (Reserve)     2-1

- 20 apr : Union – TrSp Leuze (Reserve)   2-2

- 27 apr : Moescroen – Union  2-2

- 4 mei : Union – Voorwaarts  (gelijkspel)

Iedereen, ook leden met een lidkaart, moeten voor deze wedstrijd betalen aangezien de opbrengst naar de Provinciale verzekeringskas gaat.

- 13 jul : Union (reserve) – Tielt (1°pl)

- 27 jul : Damesvoetbal  Beker Herman : Femina Antwerpen – William Elie Club Brussel   1-0

- 3 aug : Internationale wedstrijd : Union – Eschwegen (Duitsland); wordt uitgesteld door verplaatsingsproblemen van de Duitsers.

Deze laatste 2 wedstrijden zijn opmerkelijk : in 1930 reeds damesvoetbal en 12 jaar na WO1 een Duitse ploeg op bezoek.

Seizoen 1930-1931

Het nieuwe seizoen start met een algemene vergadering op 11 aug. om 18u30 met op de dagorde oa “ernstige besluiten”.

- 31 aug. : Union – Ath (vriendschappelijk)    5-1

- 14 sep :  Moescroen – Union   3-0   /  Union – Jamoraclub (Reserve)   0-1

- 21 sep : Union – Lokeren   2-0

Ploeg : Dupré (doelman), Verpoort, Vanwingene, Vandecatsye, Declercq, Dalez, Deman, Baert, Schiettecatte, Derouck.

- 28 sep : Eendracht Gent – Union  0-1

Deze wedstrijd wordt tijdens de tweede helft door de scheidrechter geschorst. (Reden onbekend !)

- 5 okt : Union – Eeklo (Reserve)  3-1

Reservespelers : Thienpont (doelman), M.Schiettecatte, G.Derouck , Dalez, Deriemaeker, Waermoes, Tardy, Debo, Deroose, Gheerolfs, Deworm, Vanopbroecke en Vanmeerhaeghe.

- 12 okt : Eeklo – Union   1-1     /   Union – Eendracht (Reserve)    1-1

- 19 okt  : Union – Roeselare     2-2    / Greenstar – Union (Reserve)    6-0

Er wordt ook in het ‘Spilgrem’ een supportersclub opgericht en op zat.18 okt. is de eerste vergadering.

- 26 okt : Union – Voorwaarts Lokeren(Reserve)    1-6

- 9 nov : Wetteren – Union (Reserve)  2-0

- 16 nov : NS Gent – Union  /  Union – NS Gent (Reserve)

- 23 nov : Union – Menen    2-1    /   Aalst – Union (Reserve) : uitgesteld door onbespeelbaarheid van het veld

- 30 nov : Union – Mouscroen  0-2

- 7 dec : Eendracht  Gent – Union    1-1

- 14 dec : Lokeren – Union   2-1   /  Eeklo – Union (Reserve)

- 21 dec : Union – Eendracht Gent     1-5    / VDB Gent  - Union (Reserve)   10-1

- 25 dec : Union – Groen-Wit Antwerpen; winst voor Union

- 28 dec : Union – Eeklo

- 4 jan 1931 : Roeselare – Union    0-1   / Union – Green Star (Reserve)  0-1

- 18 jan : Union – Voorwaarts; wedstrijd voor de 4° plaats. Deze  match wordt na 35 min. stopgezet omwille van het slechte weer. / Voorwaarts Lokeren – Union (Reserve)   2-1

Aan de spelers wordt de oproep gezonden : “…toont u waardig deel te maken der soc.federatie; volgt de praktijken niet der burgergroepen. Helpt de scheidsrechter in zijne zware taak en laat u niet beinvloeden door slechte herders, die maar de tweedracht en oneenigheid in uwe rangen trachten te gooien…”

Met de burgergroepen wordt in Ronse bedoeld : voetbalploegen Assa en Club waar de spelers toen reeds een financiele vergoeding kregen.

- 1 feb : NS Gent – Union     2-1    / Union – Wetteren (Reserve)   1-3

- 8 feb : Union – NS Gent    8-0  / Zamora Gent – Union (Reserve)  2-1

- 15 feb : Menen – Union   1-1 . De reserveploeg moet niet spelen maar hebben training op zat. 14 feb.

- 22 feb : ‘Ziftingmatch’: Union 1 - Union 2 en ’s avonds Groot Bal.

- 8 maa : Union- Voorwaarts Gent  1-1  / Green star – Union (Reserve)  3-1

- 15 maa : Union – Voorwaarts Gent  3-2. De wedstrijd wordt 3 min. voor het einde stil gelegd omwille van onregelmatigheden bij de Gentenaren.

- 22 maa : Union – Aalst (Reserve). Winst voor Union

- 29 maa : Lokeren – Union (Reserve)  7-0

- 12 apr : Union – Zamora   8-0

- 19 apr : Zamora – Union     0-4  /  Union – VDB (Reserve)   0-1

- 26 apr : Voorwaarts2 – Union  (forfait van Voorwaarts)    / Union-Aalst (Reserve)   1-2

- 10 mei : Union – Lokeren (Finale Beker der Bank van den arbeid)  2-0

- 17 mei : Lokeren – Union    6-0

- 31 mei : Doornik – Union (Beker van Doornik). Winst voor Union

Seizoen 1931-1932

Door de slechte economische situatie wordt het aantal sectoren verkleind. Volgend seizoen zal nog een inkrimping gebeuren van sectoren. Er wordt gevreesd niet alle wedstrijden te kunnen spelen. Het maandelijks lidgeld is 2fr en Debo wordt als nieuw bestuurslid aangenomen. Tevens is er een nieuwe supportersgroep ‘Prinskouter’. Trainingen gaan door op dinsdag en teoretische lessen op donderdag. Een geldophaling zal gebeuren voor het 10-jarig bestaan van de voetbalploeg. Dit feest gaat door op 5 en 6 september : zaterdagavond een banket en zondag een stoet naar de sportvelden. Aan het kerkhof wordt een bloemenkrans gelegd op het graf van Maurice Desmet, stichter en eerste kapitein van Union. Op de sportvelden zal eerst een defilé gebeuren met de vlaggen, gevolgd door de wedstrijd Union – Red Star Doornik. ‘Avonds wordt een bal gehouden en een ballonwedstrijd. Union wint de wedstrijd met 5-0.

- 13 sep : Union – Ath    5-4 / VDB – Union (Reserve)  1-0

- 20 sep : Eendracht Gent – Union   1-7    / Union – Eendracht Gent (Reserve)    8-0

- 27 sep : Menen – Union    3-5   / Union (reserve) – Wetteren (1°pl)    1-1

- 4 okt : Union – Eeklo    6-0  /  Eeklo – Menen (Reserve)  2-1

- 11 okt : Red Star Doornik – Union    3-2 / Zamora Gent – Union (Reserve)  3-0

Om de gekwetste spelers te steunen wordt een tombola ingericht.

- 18 okt : Union-Roeselare   7-0 / Aalst – Union (Reserve)   3-1

- 25 okt : Leuze – Union  1-4

Busreis kost 7fr en er worden 2 bussen ingelegd voor deze verplaasting.

- 8 nov : Union – Lokeren    2-0  / Lokeren – Union (Reserve)

Aan de spelers en supporters wordt de oproep gegeven deel te nemen aan de anti-oorlogbetoging van 11 nov. te Ronse.

- 15 nov : NS Gent – Union  1-3

- 22 nov : Union – Voorwaarts    6-1  / Voorwaarts – Union (Reserve)   1-2

- 29 nov : Moescroen – Union. Busreis kost 11fr.  Uitslag : 4-1

- 6 dec : Union – Eendracht   5-0  / Eendracht – Union (Reserve)   7-1

- 13 dec : Ath – Union   0-3   / Union – VBD (Reserve)   0-5

Op 20 dec is er geen wedstrijd maar training.

- 25 dec : Internationale wedstrijd : Union – Hannover   2-3. De Duitse spelers worden opgevangen bij gezinnen in Ronse. Foto’s zijn te bekomen van deze beide ploegen aan 2fr.

Union staat voorlopig op de 2° plaats in het klassement.

- 3 jan 1932 : Union – Menen    3-1   /  Wettteren – Union (Reserve)  9-0

- 10 jan : Eeklo – Union  1-1  / Union – Eeklo (Reserve)   1-2

- 17 jan : Union – Doornik   1-0  / Union – Zamora (Reserve)  2-3

- 24 jan : Roeselare – Union  1-1   /   Union – Aalst (Reserve)   1-1

- 7 feb : Union – Leuze  1-0

- 14 feb : Lokeren – Union  3-0   / Union – Lokeren (Reserve)    1-4

- 21 feb : NS Gent – Union  0-1. Gedurende deze wedstrijd zullen er zitplaatsen ter beschikking zijn.

- 28 feb : Voorwaarts – Union  2-4    / Union – Voorwaarts (Reserve)  1-2

- 6 maa : Union – Mouscron  0-0

Vanaf 8 maart zullen er twee of drie theoretische lessen gegeven worden door Ephrem Vanden Eede over ‘voetbal en de speelwijze.’

- 20 maa: Flobecq – Union (Reserve)  1-8

- 17 apr : Union – Flobecq  2-2

- 24 apr : Montegnée – Union ( Interprovinciaal tornooi)    6-0

- 5 mei : Union – Baron Club (Reserve)

- 8 mei : Union – JS Lessen   3-1. Deze wedstrijd is gespeeld ten voordele van de stakers van Lessines. Er wordt 815fr geschonken.

- 15 mei : Doornik – Union. Deze wedstrijd werd door onenigheid met de scheidsrechter stilgelegd en herspeeld de dag erna met een verlies voor Union 4-2.

- 22 mei : Union – RK Turnhout   3-4

- 31 jul : Turnhout – Union

Seizoen 1932-1933

Het nieuwe seizoen begint met de algemene vergadering op 22 aug.

- 11 sep : Union – Eendracht Gent   1-2   / Eendracht Gent – Union (Reserve)

- 18sep : Voorwaarts – Union   2-1  / Union – Voorwaarts (Reserve)  2-3

- 25 sep : Union – Oostende    1-0   / Union Sparta Gent – Union    4-2

- 2 okt : Roeselare – Union (wedstrijd op het plein van Menen)   0-1 / Union – Wetteren (Reserve)  4-2

- 16 okt : Union – Brugge

- 23 okt : NS Gent – Union   0-4  / Union – Zamora (Reserve)   2-3

- 30 okt : Union – Menen   4-1   /  Wetteren – Union (Reserve)   8-0

- 6 nov : VDB Gent – Union   3-0   / Union – VDB Gent (Reserve)   6-0

- 13 nov : Moescron – Union    2-1  /  Aalst – Union  6-0

- 20 nov : Union – Lokeren   2-1   / Lokeren – Union (Reserve)   2-0

- 27 nov : Lessen - Union  (vriendschappelijk)   0-7

- 4 dec : Eeklo – Union   4-1

- 11 dec : Eendracht – Union     4-1   / Union – Eendracht (Reserve)  0-1

- 18 dec : Union – Voorwaarts   3-0  / Voorwaarts – Union  (Reserve)   4-1

- 8 jan 1933 : Oostende – Union  (wedstrijd afgelast door toestand van plein)  / Union –  Sparta Gent(Reserve)   2-1

- 15 jan : Union – Roeselare (ff 5-0)  / Wetteren – Union (Reserve)   1-1

Ten voordele van de voetbalploeg wordt er op 22 jan een bal gegeven in de zaal ‘Verbroedering’

- 22 jan : Brugge – Union    2-1  / Belga Sportief  - Union (Reserve)   2-2

- 29 jan : Interprovinciale wedstrijd te Ath : Henegouwen  -  Oost-Vlaanderen. Van Union mogen Duprez (doel), Nerinckx  en Baert (backs) en Jeroom Schiettecatte als middenspeler meespelen.

- 4 feb : Union – NS Gent    0-2    / Zamora – Union (Reserve)  0-0

De bezoekende ploeg, NS Gent, had tijdens zijn verplaatsing naar Ronse een ongeval waardoor de wedstrijd met een half uur vertraging begint. Union heeft echter maar 10 spelers en verliest de match.

- 11 feb : Menen – Union    8-1  /  Wetteren – Union (Reserve)   3-0

- 18 feb : Union – VDB    5-1

- 25 feb : Union – Belga Sportief (Reserve)  1-1

- 4 maa: Moescron – Union  3-1   / Union – Aalst (Reserve)

- 11 maa : Lokeren – Union   4-1   / Union – Lokeren (Reserve)   0-4

- 18 maa : Union –Eeklo 2-0

- 25 maa : Union – Brugge  1-3

Om het voetbalseizoen af te sluiten wordt op 17 april (2°Paasdag) een bal gegeven voor alle Union-supporters.

- 30 apr : Union – Lessen    4-2   / Union – Aalst (Reserve, uitgestelde match)   3-1

Seizoen 1933-1934

Alle spelers moeten zich voor 28 aug aanmelden zoniet moeten zij zelf de kosten dragen voor hun licentie en verzekering. Union speelt in  ‘1°klasse’. De ploegkleuren zijn rood-geel. De spelers zijn : Vanwinghene, Firmin Debo, René Cornelis,

- 3 sep : Ath – Union (Beker Langie)   2-4

- 10 sep : Wetteren – Union  : Union – Wetteren (Reserve)

- 1 okt : Union – Voorwaarts Gent

- 8 okt : Union – Lokeren  2-4  / Union Reserve hebben verloren met 1-3

Vanaf okt 1933 wordt de berichtgeving over de voetbalploegen in “De verbroedering”  duidelijk minder. Over de reserven wordt niets meer geschreven.

- 15 okt : VDB Gent – Union

- 12 nov : Union – Brugge

- 26 nov : Union – Eendracht Gent

- 12 dec : Union – Mouscron   2-1

- 17 dec : Moescron – Union

- 24 dec : Union – Eendracht Brugge (wordt uitgesteld) maar er is een algemene vergadering waarop alle spelers hun voetbalschoenen moeten laten controleren.

- 31 dec : Union – Menen

- 21 jan 1934 : Union – VDB Gent

- 28 jan : Union – oudspelers Union (ten voordele van het kiesfonds)

- 11 feb : Union – Oostende

- 18 feb : Union – Brugge

- 11 maa : Eendracht Gent – Union

Tijdens de maand juli wordt er op de sportterreinen van Union een tornooi georganiseerd, open voor alle ‘wijkploegen’ en ‘straatploegen’. Tevens herbeginnen de trainingen op dinsdagavond en het bestuur spoort alle spelers aan want “…er kleeft een smet aan onzen naam en nu dient er eendrachtig betracht van onzen groep zijn luister van weleer terug te schenken.”

Seizoen 1934-1935

Om de zomerperiode zonder wedstrijden toch sportief door te komen wordt in aug. een atletiekwedstrijd gehouden tussen de Union voetbalspelers en de Turnkring.

De inkomprijs is voor dit seizoen : 2fr. De spelers zijn : R.Deman, Debo, Dussart, G.Derouck, Vanstrydonck, De Vleeschauwer, Declercq, Vanbutsel, Delbar, Cornelis, Delaurier, Verpoort.

 < aug 1934

- 9 sep : Union – Menen   0-5

- 16 sep : Wevelgem – Union   1-1

- 23 sep : Union – Moescron    3-6

- 30 sep : Tielt – Union 

- 7 okt : Union – Voorwaarts  2-4

- 14 okt : Union – Sparta Gent; winst voor Union

- 28 okt : Wetteren – Union  6-1

- 4 nov : Union – NS Gent  2-1

- 11 nov : Geraardsbergen – Union

- 25 nov : Union – Eendracht Gent   1-7

Met ’s avonds ‘Buitengewoon bal’ ten voordele van de ploeg.

- 2 dec : Oostende – Union

- 9 dec : Union – Lokeren  1-5

- 23 dec : Union – Wevelgem

- 13 jan 1935 : Union – Tielt   2-2

- 20 jan : Union – Voorwaarts ; verlies voor Union

- 27 jan : Sparta – Union

- 3 feb : Union – Wetteren    2-2  Er wordt een gratis bus ingelegd, vertrekkend aan het station tot aan het voetbalveld.

- 17 feb : NS Gent – Union

- 3 maa : Union VDB Gent

- 7 apr : Union – Vreda Geraardsbergen

- 22 apr : Union – Marianne Antwerpen       Wedstrijd voor de beker “Het plan aan de macht”, geschonken door de brouwerij Dekeyser. De spelers en supporters zullen één nacht doorbrengen bij gastgezinnen in Ronse. Vrijwilligers hiervoor worden gezocht. ’s Avonds, 21 apr  wordt er een bal ingericht, aangeboden aan de spelers en supporters uit Antwerpen.

- 26 mei : Union – Moescron (Beker van Belgie, ½ finale). Inkom : 3fr, werklozen : 2fr.

Seizoen 1935-1936

De trainingen gaan dit seizoen door op dinsdagavond, donderavond en zaterdagnamiddag (voor de beginners). De ploeg blijft in Eerste afdeling van de Socialistische Sportfederatie, maar zegt in moeilijkheden te zitten.(2) Het bestuur bestaat uit : E.Declercq, L.Spileers , E.Vandaele, F.Duhaut, V.Vanwijnghene, A.Derouck en O.Lauwerier. De spelers : Bertrand Spileers (doelman), Raphael Deman, A.Spileers, F.Debo, Reynaert, Dussart, Vandeputte, A.Deman, Debock, A.Derouck, G.Derouck, Ronsse, Wispelaere.

 (5)

1°rij: Yvo Gheerolfs, Jules Arnould, Jerome Schiettecatte, Robert Clement, Richard Tardy. 2°rij: Michel Provost, Michel Van Wingene, Marcel Declercq. 3°rij: Victor Desmet, Raphaël Deman, August Duprez, Maurice Neirinckx, Felix Duhaut

- 11 aug : Union 1 – Union 2 ( oefenwedstrijd)

- 22 sep : Union – Tielt   2-3

- 29 sep : Aalst – Union   7-3

- 6 okt : Union – Vreda Geraardsbergen   1-4

- 13 okt : Union – NS Gent   1-7

- 20 okt : VDB Gent – Union

- 10 nov : PTT Gent – Union   3-0

- 17 nov : Eendracht Gent – Union

- 24 nov : Union – Wetteren   0-1

- 1 dec : Voorwaarts Gent – Union   1-1

- 8 dec : Oostende – Union  4-1

- 15 dec : Moescron – Union   5-1

- 25 dec : Union – Moescron

- 12 jan 1936 : Union – Aalst   2-1

- 19 jan : Geraardsbergen – Union         Kostprijs van de bus is 7,5fr voor de supporters.

- 26 jan : NS Gent – Union   3-0

- 2 feb : Union – VDB Gent  0-0

- 9 feb : Union – Roode Vlinders Wevelgem    1-3

- 16 feb : PTT Gent – Union

- 23 feb : Wetteren – Union  1-1

- 1 maa: Union – Eendracht Gent 

- 22 maa : Union – Oostende   2-2 

- 12 apr : Deux Acres – Union , wedstrijd te Lessen. Busreis kost 8fr voor de supporters.

Seizoen 1936-1937

De trainingen herbeginnen eind juli en het seizoen start met de algemene vergadering op 29 aug. De spelers zijn : B.Spileers, R.Deman, A.Spileers, Debock, Declercq, A.Derouck, Ronsse, Vandenhole, A.Deman, J.Schiettecatte, Reynaert, Dussart. Reserven : Vandewalle, Delaurier en Delbarre

- 6 sep: Wevelgem – Union

- 13 sep : Union – VDB Gent  0-1

- 27 sep : Union – Union Sparta Gent   4-1

- 10 okt : PTT Gent – Union  1-1 . Het bestuur van Union legt klacht neer tegen de beslissing om de wedstrijd te herspelen omwille van een ‘scheidrechterlijke dwaling’.

- 18 okt : Union – Aalst  2-0

- 25 okt : Union – Vreda Geraardsbergen  2-1

- 8 nov : Wetteren – Union    Busreis kost 10fr voor de supporters

- 15 nov : Union – Oostende  1-0

- 22 nov : Tielt – Union  0-1

- 29 nov : Union – Voorwaarts

- 13 dec : Union – Wevelgem   0-1

- 20 dec : VDB Gent - Union

 (5)

Referentie’s

(1)    Krant ‘De verbroedering’ 15 apr 1928

(2)    Alle artikels zijn raadpleegbaar op : ftp://digital.amsab.be/pubs_serials/De_Verbroedering_1899_1936/

(3)    Geert Van Goethem, De internationale GGarbeiderssportbeweging tijdens het interbellum, Amsab, 2013

(4)    Krant 'De verbroedering', aug 1909

(5)   Germain De Rouck, We waren er allen bij, ZV-Trefcenter, Ronse, 1988