Tavi en andere personages uit het boek

In “Tavi” van Valère Depauw worden 139 verschillende personen aangehaald. De meeste zijn Ronsenaars. Wie waren ze en wat deden die mensen die in dat boek samen met Tavi in Ronse leefden? Het boek is geschreven in 1936-1937.

TAVI. Octaaf De BadtsGeboren op 29 februari volgens Valère Depauw, zoon van Leo (Emiel) en Renilde Paeme maar in werkelijkheid te Ronse geboren op 18 mei 1894  en er overleden op 23 maart 1971. Het gezin had 8 kinderen.

 ^ geboorteakte Emile Octave De Badts

L'an mil huit cent nonante quatre le dix huit mai ...est comparu Emile De Badts agé de trente deux ans...né à Melden et domicilié ....lequel nous a presenté un enfant du sexe masculin né aujourd'hui de lui déclarant et de Renilde Paeme son épouse agé de vingt cinq ans...née à Maeter et domicilié.....les prénoms de Emile Octave...."

Na de derby in 1930 tussen Assa Ronse-Club Ronse, welke Club wint, wordt de vreugde te uitbundig gevierd door Tavi en andere supporters en krijgen ze in juni 1930 een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete. Dit wordt natuurlijk uitvoerig in "De verbroedering" geplaatst, want deze veroordeelde mannen zijn "Volksbond" aanhangers.

 

Op zijn graf staat 1895 als geboortejaar maar is in werkelijkheid 1894!

Leo : vader van Tavi, klompenmaker, Leo kloef, geboren te Melden als Emiel De Badts op 29 mei 1862, zoon van Felix De Badts en Mathilde De Catelle. Overleden in 1951.

Renilde, moeder van Tavi. Renildis Paeme, geboren te Mater op 23.3.1869, dochter van Charles Louis Paeme en Catharina Dhaeyer.

 (foto R.Vander Eecken); Tavi rechtsboven. Tussen de ouders: Georges Fr., °Ronse, 8.10.1903.

Clementine: de vroedvrouw die Tavi op de wereld heeft geholpen in de Kruisstraat. Clementie Denie. In Ronse is een straat naar haar genoemd.

 Clementine De Nie, geboren te Melden op 23 juli 1873 als dochter van Leo en Rosalie Casteur. Ze overlijdt te Ronse op 22 juni 1955.

Abel Borrel = Abel Cardon, °Ronse, 25.4.1874 en +Ronse, 2.4.1919. De toenaam van de familie Cardon was de “Boroos” en “boro” is het Ronsisch voor “borrel”. Abel Borrel woonde met zijn groot gezin op den Bruul in één van die kleine (witte) huizen van textielfabrikant Jean-Baptiste Decroly. Ook Makaar uit Tavi woonde blijkbaar in één van die huizen . Abel Cardon was gehuwd met Marie Celeste Grijpdon.  Celeste Grijpdon komt in Tavi ook voor als Celeste Borrel(dixit kleinzoon Jean Paul Cardon)

 

 Celeste "Borrel" Grijpdon

Crombez : vliegenier uit Doornik. Henri Crombez (1893-1960) was de zoon van Henri Crombez, senator en burgemeester van Taitignies bij Doornik.  Hij was de eerste piloot die vanuit Belgie het Kanaal overvloog. Tijdens WOI was hij militair piloot. Hij heeft verschillende malen als piloot met Koning Albert gevlogen.

“…Maar…Crombez, de geheimzinnige Crombez, hij voor wien iedereen gekomen was, hij die allen kontent stellen moest, Crombez was er niet…”

De Verbroedering , 11 aug.1912

Moeder Freda : caféuitbaatster. Haar café was in de Priesterstraat nr 29, op de hoek naast de Molenbeek.  “…Na de acht-uur-mis gaan Tavi’s vader en Binus Delaruel bij Moeder Freda een boomke jassen. Zij doen dat iederen zondag. ..”

Pier Putifa : voddenmarchand. Hij wordt ook vernoemd in een ander boek van Valère Depauw  ‘Van twee sukkeleers’

Vosken : cafébaas van 't Zwart Peerd:  Georges Devos 

 < 1933

Haerinck : cafébaas van Café Theophiel op Hogerlucht.

 

■ Slommen  Coq hardi : cafébaas Jean Vandenhautte, +Ronse, x.6.1942 was gehuwd te Ronse, x.4.1920 met Suzanne Bataille, +Ronse, x.3.1978.

 < Krantenartikel 1933

Peetje Deken. De deken te Ronse was toen EH. Fr. D'Hollander.  

Broeder Emmanuel . Als broeder van het Glorieux-instituut heeft hij verschillende boeken en artikels geschreven over de geschiedenis van Ronse. Hij werd directeur van dit instituut en tevens benoemd tot Ridder in de Leopold-orde. Geboren als Maurits Muylle in 1899 en overleden te Ronse in 1982.

  

Fonske Lesenne : voetballer van de Club.

 Krantenartikel 1968       Alfons Lesenne zit uiterst rechts op de foto.

■ Jors/Georges Gijselinck, Bellinck, Omer Derniest en Jefke/Joseph 't Kint : voetballers van Club

 'De Ronsenaar, 1948'
 

Falentin Spileers; woonde in de Oudestraat. Geboren te Ronse, 31 okt 1908

Falentin Spileers, de geweldige piston der Harmonie van den Tap en chef van ‘t muziekske der ‘Zwarte Duvels’ van de Kruisstraat, dirigeerde. En voor wie Falentin in dien tijd heeft gekend, zegt dat genoeg welk wild muziek het moest zijn met zoo een chef.” 

“Eerst de zes muzikanten die ieder lawaai hielden voor twee, uitgenomen de chef, Falentin Spileer, wiens piston nog boven de andere instrumenten uitschetterde en…” 

E.Soudan : burgemeester. Eugène Soudan (1880-1960) was burgemeester van Ronse van 1926 tot 1958. In de periode (1935-1936) dat Tavi zich situeert, was hij tevens minister van Justitie. 

Manken Patar : cafébaas van Joyeux Copain.  Café “Joyeux Copain” : gelegen in de Kruisstraat. In 1947 is er een café-concert met optreden van de Groep Tavi en zijn clowns. Cafébaas Maurice Verschueren is de vader van Etiennen Verschueren, musicus, componist en dirigent.

 

■ “l’Homme sauvage” , café op Steenweg op Leuze, bij Remi Maes (1922)

“ Club had toen zijn speelplein langs den steenweg op Leuze, rechtover de vuil-witte staminee ‘L’homme sauvage’ op ’t uitsteekbord, maar ‘De wildeman’ in den mond van de menschen. Daar gingen de spelers zich in voetbal-tenue steken."

■ “De welkom” , dit café lag in de Kruisstraat en werd gehouden door Alfred De Rouck.

   “ In ‘De Welkom’ , de herberg tegen zijn deur was Tavi aan ‘t lampetten met drie andere herbergpilaren : Benoe Cambie, Batist Bisschop en deze zijn zoon Fons.”